Во тек се активностите од вежбата „Национален одговор 19“

Во период од 16.09 до 20.09. 2019 година во касарната „Јане Сандански“ во Штип  се изведува вежба за справување со елементарни непогоди „Национален одговор 19“, која има за цел координација во работата на повеќе субјекти кои се ангажираат при справување со елементарни непогоди од различен обем. На вежбата покрај Армијата на Република Северна Македонија, Министерството…

Посета на баталјон за врски од страна на началникот на Г-6 на Европската команда на армијата на САД

Во посета на баталјонот за врски беше началникот на Г-6 на Европската команда на армијата на САД бригаден генерал Џон Филипс и високи преставници на Армијата. Истите беа пречекани од страна на командантот на баталјонот за врски потполковник Илија Дамчевски. Потполковник Дамчески во своето излагање пред присутните истакна дека баталјонот за врски е исклучително важна…

Настап на баталјонот за почести со припадници на ВС на Хрватска

Баталјонот за почести од Армијата на Република Северна Македонија покрај постојаното присуство на највисоките државни и воени церемонии,  во изминатиот период ја интензивира соработката со сродните единици од партнерските армии. Како дел од билатералната соработка со Вооружените сили на Република Хрватска, денес македонските гардисти заедно со припадници од почесната чета на ВС на Хрватска имаа…