Од денешните активности за вежбата „Одлучен Удар“ на Криволак

Денес, 12 Јуни 2019 година, припадниците од втората пешадиска чета од средната пешадиска баталјонска група (СПБГ) реализираа подготовка за утрешната офанзивна операција која ќе се реализира заедно со припадниците од армијата на САД на АП „Криволак“, во реон на Мушинци, додека припадниците од првата пешадиска чета од СПБГ имаа можност да се запознаат со дел…

Извршно логистичко командно место

Во изминатите три дена на терените во касарната „Илинден“ припадниците од четата за Логистичка Поддршка од составот на полкот за Специјални Операции реализираа обука за поставување и функционирање на извршно логистичко командно место. Успешното водење на логистичките операции се клучен фактор за успехот на воените операции на сите нивоа на војување, во склад со тоа…

Учество на припадниците од 1.мпбр на меѓународни вежби

Персоналот на 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) покрај учеството на најголемата национална вежба „Одлучен удар“ организирана од нашата Армија на полигонот „Криволак“, активно учествува и на вежби надвор од Република Северна Македонија. На воениот полигон во близина на Врање во Република Србија, на меѓународната теренска вежба „PlatiniumWollf“ од 01.06 до 18.06.2019 година, учествува 3.механизиран пешадиски баталјон…

Годишна конференција на ЗНГШ на вооружените сили на земјите членки на Иницијативата за соработка на министрите за одбрана на Југоисточна Европа

Со потпишување на шестиот протокол кој се однесува на функционирањето на бригадата за Југоисточна Европа – СИБРИГ, заврши годишниот состанок на замениците на началници на генералштабови (ЗНГШ) на вооружените сили на земјите членки на Иницијативата за соработка на министрите за одбрана на Југоисточна Европа (СЕДМ). Состанокот го отвори началникот на генералштабот, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски, кој…

Инспекција на специфицирана област согласно одредбите на Виенски документ 2011 година од страна на верификацискиот центар на ВС на Хрватска

Во период од 11 до 12 јуни 2019 година во првата механизирана пешадиска бригада (1.мпбр), воздухопловната бригада (вбр) и бригадата за логистичка поддршка (брЛП) беа реализирани инспекции на специфицирана област на единиците на Армијата согласно одредбите на „Виенскиот Документ 2011“. Тимот за инспекцијата беше во состав од тројца претставници и тоа двајца претставници на ВС…