Одбележување на „10-ти Април – Денот на Артилериски баталјон“

Денес, во касарната „Народен херој Мирче Ацев“ во Прилеп со воена свеченост, припадниците на Артилерискиот баталјон (артб), од составот на 1.механизира пешадиска бригада (1.мпбр) го одбележаа денот на единицата. На свеченоста присуствуваа, командантот на 1.мпбр полковник Драган Ковачки, началниците на секции од командата, командантите на потчинетите единици, поранешни команданти и пензионирани припадници на единицата, преставници…

Посета на воздухопловната бригада од Aсоцијацијата на воени аташеи

Денес 10.04.2019 година во работна посета на воздухопловната бригада (вбр) во касарната во Петровец беше делегација од воени аташеи акредитирани во Република Северна Македонија (резидентни и нерезидентни) од повеќе земји. Воените аташеи имаа можност преку презентација да се запознаат со структурата, мисијата и задачите, идните предизвици но и за останати прашања за кои гостите искажаа…

Компјутерска симулациона вежба на персоналот од 3 механизиран пешадиски баталјон

Во Центарот за симулации во Командата за Обука и Доктрини (КОД) во Велес, 3.механизиран пешадиски баталјон (3.мпб) од составот на 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр), заврши тридневната компјутерска симулациона вежба „Механизиран пешадиски баталјон во напад“. Покрај припадниците на 3.мпб на вежбата учествуваше и персонал од Центарот за симулации, главно оператори на системот за симулации. Персонал од…

Работна посета на делегација од НАТО Штабот за специјални операции на полкот за Специјални Операции

Во изминатите три дена се реализираше работна посета од страна на делегација од НАТО Штабот за специјални операции на полкот за Специјални Операции. Цел на работната посета беше согледување на усогласеноста на предвидената трансформација на специјалните сили на армијата со концептот на НАТО Штабот за специјални операции за развој на специјални сили, како и интеграцијата…

Активности по повод денот на КОД

Во пресрет на одбележувањето на 15-ти Април, Денот на КОД во касарната „Алексо Демниевски Бауман“ во Велес се реализирани низа активности од страна на припадниците на единицата, меѓу кои ги истакнуваме следниве: – Крводарителска акција во соработка со Црвен Крст – Велес, реализирана на ден 22.03.2019 година, каде доброволно се собрани 46 единици крв. –…