Реализирана 4-та регионална работилница за вежбата „REGEX 19“

Во период од 11.03. до 15.03.2019 година во хотелот „Холидеј Ин“ во Скопје успешно се реализира четвртата регионална работилница за вежбата „REGEX 19“ на која учество зедоа претставници од 18 партнерски земји и од Здружената команда на НАТО од Неапол. На официјалното отворање на работилницата, заменикот на командантот на Здружена Оперативна Команда (ЗОК), бригаден генерал…

Блиска борба во урбана средина

Од 11.03.2019 година во организација на баталјонот за Специјални Намени од пСО започна Курс за блиска борба во урбана средина за специјални сили, еден сегмент од покомплексните специјални операции кои се изведуваат при урбано војување. Стекнувањето знаења и вештини за блиска борба во урбана средина, развивањето на ситуационата свест кај припадниците, правилното и безбедно ракување…

Прв одговор -’19

Во периодот од 11 до 15.03.2019 година, четата за длабинско набљудување од Ренџерскиот баталјон ја реализираше вежбата „Прв одговор – ’19“ на армискиот полигон „Криволак“, прва вежба од овој тип во Армијата, за оспособување на стратешки капацитети за собирање и процесирање на информации од висока важност. Деталното планирање, извршувањето на задачи и дебрифинзите по завршените…