Реализација на основна и напредна воено-полициска обука

Во период 11-15.11.2019 година, на Армискиот полигон “Криволак“, новопримените припадници на баталјонот на Воена полиција реализираа основна и напредна воено-полициска обука во теренски услови со гаѓања со лично и колективно вооружување со кое располага единицата. За време на обуката беа реализирани теми од: воено-полициска обука, тактичка обука, воена топографија, борбени вештини, тактички маршеви како и…

Прием на потпоручници во Командата за операции

Во Командата за операции (КО) денес се реализира прием на ново примените потпоручници, распоредени на должности во KO. Ново примените офицери беа примени од страна на командантот на КО, генерал-мајор Павле Арсоски. На приемот присуствуваа заменик на командантот на КО, началникот на штаб во КО, началници на секции и команданти на ППЕ на КО. По…

Во редовите на Армијата нови 30 потпоручници стапуваат на служба

Во присуство на Претседателот на Република Северна Македонија и Врховен командант на Вооружените сили, Стево Пендаровски и началникот на генералштабот на Армијата, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски во Воената академија „Генерал Михаило Апостолски“ во Скопје, се реализира воена свеченост по повод промоција во чин потпоручник и свечена заклетва на новопримените питомци и слушатели на курсот за потребите…

Реализација на вежба „Челичен Бумбар 19“ во воздухопловната бригада

Во период од 12 до 14.11.2019 година во воздухопловната бригада (вбр) се реализира вежба „Челичен бумбар 2019“, со учество на команда и штаб на воздухопловната бригада и првопотчинети единици. Согласно изработеното сценарио за вежбата и задачите кои произлегуваат од истото, командата со потчинетите единици на вбр реализираа обука во брзо, навремено и сеопфатно решавање на…

Одбележување на Денот на инженерискиот баталјон

Во касарната „Илинден“ во Скопје, со воена свеченост, припадниците на  инженерискиот баталјон (инжб) го одбележаа „13. Ноември – Денот на единицата“. На свеченоста присуствуваа: заменик на командантот на Командата за операции (КО), бригаден генерал Орце Јордев, Началникот на штаб на 1.механизирана пешадиска бригада, команданти на единици на Армијата, поранешни команданти и вработени во инжб, претставници…

Реализација на вежба на командно место

Во период од 11 до 14.11.2019 година, на локации во касарната „Илинден“ и ЦО „Пепелиште“ баталјонот за врски реализира вежба на командно место (ВКМ). Вежбата се реализира преку извршување на активности на командата и штабот во теренски услови и реализација на воено стручно обука со персоналот, согласно динамичкиот план за реализација на ВКМ. Четата за…

Примопредавање на должноста командант на 2.пешадиски баталјон

Денес во касарната „Јане Сандански“ во Штип со воена свеченост се изврши примопредавање на должноста командант на 2. пешадиски баталјон (2.пб), од составот на 1. пешадиска бригада (1.пбр). Должноста командант на 2.пб од потполковник Мирче Тасев ја прими потполковник Стојанче Костов. Потполковникот Костов, на ден 11.11.2019 година со воена свеченост ја предаде должноста командант на…

Припадниците на Баталјонот за почести го одбележаа денот на единицата

Припадниците на Баталјонот за почести во присуство на началникот на Генералштабот на Армијата генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски, со воена свеченост која се оддржа во касарната „Илинден“ го одбележаа денот на единицата. Обраќајќи се пред припадниците на баталјонот, командантот на единицата, потполковник Дарко Стојковски им порача дека строевата изграденост, мотивација и дисциплина кои се градени од генерации…

Учество на припадници од Командата за операции на вежбата „Maple Arch 2019“

Во периодот од 28.10. – 09.11.2019 година, 24 припадници од Командата за операции (КО), учествуваа на вежбата „Maple Arch 2019“ во Житомир, Република Украина. На компјутерски асистираната вежба припадниците на Армијата беа распоредени на различни штабни позиции, во рамките на мултинационалниот баталјон, заедно со вооружените сили на Црна Гора, како и на други функции во…