Акција за доброволно дарување крв во касарната „Алексо Демниевски Бауман“ Велес

Во Командата за обука и доктрини во касарната во Велес се реализираше акција на доброволно дарување на крв на која покрај вработените во голем број учество земаа и војниците на доброволно служење на воен рок како и ново примените професионални војници. Крводарителите и на денешната акција на дело да ја покажата својата хуманост и човечност…

Работилница за изработка на планот за вежбата „Одлучен удар”

Од 12 до 16 ноември, на Кампот за обука (КО) „Пепелиште“ се реализираше национална работилница за изработка на планот за вежбата „Одлучен удар” која ќе се реализира во месец јуни следната година. На работилницата активно учествуваше персонал од тимот за планирање на вежбата, кој беше пополнет од командата на Здружена оперативна команда (ЗОК) и од…

Работилница за изработка на спецификација (EXSPEC) за вежбата „REGEX-19“

Во период од 12.11. до 16.11.2018 година, во кампот за обука „Пепелиште“ се реализираше национална работилница за изработка на спецификација (EXSPEC) за вежбата „REGEX-19“. Работилницата е реализирана врз основа на Директивата за планирање на вежби Bi-SCD 75-003, а со цел навремена и непречена подготовка, организација и реализација на мултинационалната вежба „REGEX-19“ која ќе се реализира…

Реализација на вежби и гаѓања со припадниците од 4.мпб/1.мпбр

Според годишниот план за обука за 2018 година на 4.механизиран пешадиски баталјон (4.мпб), во период од 12.11. до 16.11.2018 година, припадниците од 2. механизирана пешадиска чета (2.мпч), на Армискиот полигон Криволак, реализираа планирани активности и гаѓања со оружјето на оклопниот транспортер „Хермелин“ (ОТ Хермелин), а персоналот од минофрлачката батерија 120мм (мфб 120 мм), реализираше боево…