Ренџерите и волците до нов успех

Уште една успешно завршена активност во полкот за Специјални Операции. Во касарната „Илинден“ во просториите на полкот денес 28.09.2018 година со свечено доделување на сертификатите успешно се заврши курсот за оперативно планирање. Курсот беше реализиран од страна на инструкторски тим од Компонентната команда за специјални операции од Соединетите Американски Држави. Овој курс овозможи интернационалната и…

Курс за инструктори во Центарот за индивидуална обука

Во изминатите дваесетина дена во Центарот за индивидуална обука во Командата за обука и доктрини се реализираше Курс за инструктори (2-18). Курсот го посетуваа подофицери, припадници од единиците на Армијата на Република Македонија. Слушателите на курсот преку практична работа имаа можност да се оспособат за непосредно изведување обука на подофицери и професионални војници. Во процесот…

Курс по прва медицинска помош за животоспасувачи

Во Воено-медицинскиот центар (ВМЦ) во период од 3 до 28.09.2018 година се одржа „Курс по прва медицинска помош за животоспасувачи – основен и напреден“ во организација на одделот за медицинска обука/ВМЦ, а предавачи беа инструктори по медицинска обука од овој оддел. На овој курс земаа учество вкупно 12 припадници од единиците на АРМ, како и…

Теренска обука на водот воена полиција, извидувачкиот вод и четата за АБХО од 1.мпбр

Персоналот од командната чета (вод воена полиција и извидувачкиот вод) и четата за АБХО од составот на 1. механизирана пешадиска бригада (1.мпбр), во соработка со воздухопловната бригада на АРМ, реализираа обука на армискиот полигон „Криволак“. Покрај обуката од воена топографија и движење на непознат терен, персоналот од водот на воена полиција и извидувачкиот вод изведоа…

Билатерална вежба „Предизвик 18“

Во период од 28.09. до 07.10.2018 година на армискиот полигон (АП) „Криволак“, во касарната „НХ Страшо Пинџур“ и кампот за обука „Пепелиште“ ќе се реализира билатералната вежба „Предизвик 18“. Вежбата „Предизвик 2018“ е осма по ред од ваков вид, која на АП „Криволак“ заедно ја изведуваат припадници на АРМ и припадници на вооружените сили на…

Показна вежба „Насилен премин преку водени пречки“

Припадниците на инженерискиот баталјон, од 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр), пред командата и штабот, началниците на секции, командантите на баталјони и командири на чети од 1.мпбр, изведоа показна вежба „Насилен премин преку водени пречки“, на армискиот полигон Криволак, на делот од реката Вардар која претставува една од најголемите природни водени пречки во Република Македонија. Показната вежба…

Работилница за вежбата „Регекс 19“

Со отворањето на работилницата во хотел „Холидеj Ин“ и приемот на бригадниот генерал Рејнхард Клос кај заменикот на началникот на генералштабот на АРМ, генерал-мајор Азим Нуредин започна планирачкиот процес за вежбата „Регекс 19“ во организација на НАТО. На отворањето на работилницата се обратија бригадниот генерал Рејнхард Клос, началник на Ј9 во Здружената команда на НАТО…

ЈACKAL CAVE 18

Дел од припадниците на баталјонот за Специјални Намени од составот на полкот за Специјални Операции во периодот од 3 до 20.09.2018 година учествуваа на меѓународната вежба „JACKAL CAVE 18“. На терените во близина на Таборфалва во Унгарија, Македонските специјалци рамо до рамо со своите колеги од специјалните единици на Хрватска, Обединетото Кралство, Соединетите Американски Држави…

Протоколарна средба на Шефот на канцеларијата за врски со НАТО во Република Македонија со командантот на ЗОК

Командантот на Здружената оперативна команда (ЗОК) генерал-мајор Павле Арсоски оствари протоколарна проштална средба со Шефот на Канцеларијата за врски со НАТО во Република Македонија, морнарички капетан Горазд Бартол. Генералот Арсоски искажа благодарност на капетан Бартол за досегашната успешна соработка и за сето она што тој лично и неговиот тим го направија за ЗОК и АРМ…