Одбележување на Денот на тенковскиот баталјон

Денес во касарната „Чојлија“ во гарнизон Петровец со воена свеченост беше одбележан „2.Јуни-Денот на тенковскиот баталјон“. На свеченоста, покрај командантот на 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) бригаден генерал Мирче Ѓоргоски, присуствуваа и претставници од Генералштабот на АРМ (ГШ на АРМ), Здружената оперативна команда (ЗОК), поранешните команданти на тенковскиот баталјон, командантите на потчинетите единици на 1.мпбр, претставници…

Асоцијација на одбранбени аташеи акредитирани за Република Македонија во посета на артилерискиот баталјон

Согласно Програмата за соработка на Асоцијација на одбранбени аташеи (АОА) акредитирани за Република Македонија за 2018 година, на ден 31.05.2018 година беше реализирана посета на артилерискиот баталјон (артб) од составот на 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр). Одбранбените аташеи преку видео презентација беа запознаени со мисијата, составот, пополната и опременоста на 1.мпбр и артб. Во рамките на…

Свечено примопредавање на должноста Командант на баталјонот на Воена полиција

На денешната свеченост во касарната „Илинден“ во Скопје, со примопредавање на военото знаме на единицата, официјално се изврши примопредавање на должноста „Командант на баталјонот на Воена полиција“. Должноста командант на баталјонот на Воена полиција од потполковник Васко Коколански, ја прими потполковник Кире Николовски, досегашен Заменик командант и началник на штаб на баталјонот на Воена полиција.…

Одбележување на помен во баталјонот за врски

Во касарната „Илинден“, пред спомен собата во баталјонот за врски, со положувањето на свежо цвеќе се одбележаа 17 години од трагичното загинување на капетанот Зоран Бубевски. Во говорот пред присутните командантот на баталјонот за врски го истакна неговото животно дело, посветеност, храброста и несебичност во извршување на поставените задачи во неговата воена кариера за што…