Крводарителна акција во гарнизонот Петровец по повод 2.Април – Ден на 1.мпбр

На ден 28.03.2017 година, во рамките на одбележувањето на 2. Април – Денот на 1.механизирана пешадиска бригада, во касарната „Страшо Пинџур“ во Петровец, се реализираше крводарителна акција. Во крводарителната акција, во организација на Црвениот Крст на Република Македонија, учество зедоа припадници од сите единици лоцирани во гарнизонот Петровец при што беа дарувани 75 крвни единици.…

Одбележување на 16 години од трагичното загинување на Командантот на баталјонот на Воена Полиција

Денес 28-ми Март 2017 година во касарната „Илинден“ во Скопје беше одржан помен по повод навршувањето на 16 години од трагичното загинување на капетан 1 класа Љупчо Мирчовски (тогашен командантот на баталјонот на Воената Полиција). По тој повод, на спомен обележјето пред Командата на баталјонот Воена Полиција, (бВП) во касарната „Илинден“ Скопје, беше положено свежо…

Одбележување на 25 години од формирањето на ГШ на АРМ

Генералштабот на Армијата на Република Македонија, денес на симболичен начин со постројување одбележа 25 години од формирањето на ГШ и отпочнување со активностите и функцијата на раководење со армијата. Од страна на првиот началник на ГШ на АРМ генералот во пензија Митре Арсоски, пред раководните старешини се даде краток историски осврт за тогашниот период, кога…

Успешно завршено учеството на припадници на полкот за специјални операции на Вежбата „Allied Spirit VI“

Припадници на Армијата на Република Македонија од составот на полкот за специјални операции во период од 15 до 27 март во Хохенфелс, Германија, на меѓународната вежба „Allied Spirit VI“, уште еднаш во најдобро светло ја презентираа својата обученост и интеробилноста со стандардите на НАТО партнерските армии. Македонските „волци“ во извонредно реални вежбовни услови на полигон…