Учество на НГШ на АРМ на дваесеттата Конференција на началниците на ГШ на армиите од земјите-членки на САД-Јадранската повелба

„Армијата на Република Македонија континуирано со полн капацитет и активна поддршка работи на процесот на реформите, давајќи полн придонес на севкупните напори за исполнување на врвниот приоритет на Република Македонија – интеграцијата во НАТО“, истакна во своето излагање началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски на дваесеттата конференција на началниците на генералштабови (НГШ) на…

Свечено примопредавање на должност командант на 1. механизирана пешадиска бригада

Во касарната „Страшо Пинџур“ во Петровец, се одржа воена свеченост по повод примопредавање на должноста командант на 1. механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) од составот на Здружената оперативна команда (ЗОК). Должноста командант на 1.мпбр од бригадниот генерал Зоран Милески ја прими бригадниот генерал Мирче Ѓоргоски, актуелен аѓутант на Врховниот командант на вооружените сили. Согласно Правилото за…

Церемонија по повод предавање на должноста командант на КОД и пензионирање на досегашниот командант

Денес, 30.11.2016 година во касарната „Алексо Демниевски – Бауман“ во Велес се одржа свеченост по повод предавање на должноста командант на Командата за обука и доктрини и пензионирање на досегашниот командант, полковник Љупчо Костовски. На свеченоста присуствуваше заменикот началник на ГШ на АРМ генерал-мајор Мухамет Рацај, Директорот на ГШ на АРМ, генерал-мајор Димче Петровски, командантите…

Реализација на кондиционен марш на припадниците на инженерискиот баталјон (инжб)

Командата, штабот и потчинетите единици на инжб од составот на 1.механизирана пешадиска бригада на ден 28.11.2016 година во време од 08:30 до 15:30 часот реализираа кондиционен марш на релација с. Катланово – Езеро Младост. Кондициониот марш е планска активност на единицата во согласност со годишниот календар за обука и служи за проверка и подобрување на…

Укази за поставување на генерали на нови должности и за назначувања на воени претставници на Република Македонија во странство

Претседателот на Република Македонија и Врховен командант на вооружените сили, д-р Ѓорге Иванов, согласно Законот за одбрана и Законот за служба во АРМ, со указ изврши нови поставувања на старешини на формациски места предвидени за генералски чин, како и на командни должности во здружената оперативна команда (ЗОК) и во првата механизирана пешадиска бригада. Исто така,…

Експертски разговори од областа на медицината

Во период 21 до 25 ноември 2016 година, во рамките на билатералната соработка со СР Германија, беа реализирани експертски разговори во областа на медицината. На претставници на медицинската служба од германската армија од страна на македонските воено медицински експерти им беа презентирани организациската поставеност и мисијата на Воено Медицинскиот Центар (ВМЦ), начинот на реализирањето на…

Посета на студентите од Првиот Приватен Универзитет – ФОН од Скопје на гарнизоните Штип и Кичево

Во рамките на цивилно-воената соработка со научно-образовните институции, беше реализирана посета на единиците од ЗОК, во гарнизоните Штип и Кичево, од студентите од Првиот Приватен Универзитет – ФОН од Скопје. Во рамките на посетата на студентите им беше организирана тактичко-техничка презентација на пешадиското вооружување и опрема која ја поседуваат единиците на ЗОК. На презентациите студентите…

Годишна конференција за обука на АРМ

Во Домот на АРМ во Скопје, во организација на ГШ на АРМ се одржува годишна конференција за обука на АРМ. На конференцијата за обука присуствуваат претставници од организациските единици на ГШ на АРМ, началниците на секциите одговорни за обука и вежби (Ј/Г/А/С-7) од потчинетите команди и единици, до ниво на баталјон и главните подофицери од…