Посета на Здружената Оперативна Команда од страна на новиот Шеф на НАТО советодавниот тим во Скопје, Република Македонија

Во Здружената Оперативна Команда на Армијата на Република Македонија се реализира посета од страна на новиот Шеф на канцеларијата за врски на НАТО во Скопје, Република Македонија, Капетан на морнарица Горазд Бартол од Република Словенија. За време на посетата, Шефот на канцеларијата за врски на НАТО во Скопје оствари работна средба со Командантот на Здружената…

Висока воена делегација на САД во посета на Генералштабот и единиците на АРМ

Делегација од МО на САД предводена од заменик помошникот на секретарот за одбрана на САД одговорен за Русија, Украина и Евроазија д-р Мајк Карпентер, денес оствари официјална посета на ГШ на АРМ и единици од составот на Здружената оперативна команда (ЗОК). За време на престојот во МО и ГШ на АРМ делегацијата во чиј состав…

Заклетва на војниците на доброволно служење на воениот рок

Во касарната „Алексо Демниевски-Бауман” – Велес, се одржа свеченост по повод давање заклетва на војниците на доброволно служење на воениот рок од генерацијата „Јуни 2016 година“. За време на дваесет и деветтата генерација војници кои доброволно го отслужуваат воениот рок заклетва дадоа 68 војници, од кои 5 се припаднички од понежниот пол. На свеченоста присуствуваа:…

Дипломираните офицери на АРМ на високите воени образовни институции во странство – уште еден сегмент на интероперабилност со НАТО во воената едукација

Началникот на Генералштабот на Армијата на Република Македонија (АРМ), генерал потполковник Методија Величковски, во текот на денешниот ден ги прими офицерите на АРМ кои во текот на учебната 2015/2016 година дипломираа на Кралската Воена Академија на Вооружените сили на Обединетото Кралство – Сандхурст (РМАС). На денешниот прием кај генералот Величковски присуствуваше и одбранбеното аташе на…