ВО АРМ ВОВЕДЕН ВО ОПЕРАТИВНА УПОТРЕБА СИСТЕМОТ ЗА ВИДЕОТЕЛЕКОНФЕРЕНЦИЈА

Со денешната видео телеконференциска врска со командите и единиците на АРМ во ГШ на АРМ се воведе во оперативна употреба видео телеконференциски систем за командување во АРМ. Со овој проект се овозможи визуелизација на комуникацијата преку информациско комуникациската мрежа на АРМ во системот на командување и контрола помеѓу командите и единиците на АРМ, односно „Видео…

Свеченост по повод примопредавање на должноста командант на 2.механизиран пешадиски баталјон

Во касарната „Јане Сандански“ – Штип со воена свеченост се изврши примопредавање на должноста командант на 2. механизиран пешадиски баталјон (2.мпб) од составот на 1. механизирана пешадиска бригада (1.мпбр). Должноста командант на 2.мпб од потполковник Бранко Петкоски ја прими потполковник Горан Петрушевски кој на ова место доаѓа од должноста, началник на штаб воедно и заменик…

Работилница на тема: „Поправка и одржување на инженериски машини“

Во периодот од 20.06-25.06.2016 година во касарна „Илинден“ во Скопје се реализира работилница на тема: „Поправка и одржување на инженериски машини“ во соработка со Канцеларијата за билатерална соработка на Вооружените Сили (ВС) на САД. На работилницата, присуствуваа претставници од Националната гарда на Вермонт, САД и претставници на инженерискиот баталјон (инжб) од составот на 1.мпбр. По…

Методско нагледна вежба „Постапка на органите за противпожарна заштита во различни ситуации“

На ден 23.06.2016 година во касарнaта „Чеде Филиповски-Даме“ во Кичево се организира и реализира заедничка Методско нагледна вежба (МНВ) на тема: “Постапка на органите за противпожарна заштита во различни ситуации” со персоналот од 4.механизиран пешадиски бaталјон (4.мпб) и припадниците од територијалната противпожарна единица (ТППЕ) од градот Кичево. MНВ се организираше на ниво на 1.механизирана пешадиска…

Посета на НГШ на ВС на Република Полска на јужната граница

Делегацијата на Вооружените сили (ВС) на Република Полска предводена од генерал Мјечеслав Гоцул, заедно со началникот на ГШ на АРМ, генерал-потполковник Методија Величковски во текот на официјалната посета изврши обиколка и на јужната граница на Република Македонија. При посетата на јужната граница во реонот на караулата „Богородица“, припадниците на Армијата на Република Македонија на делегацијата…

Началникот на ГШ на ВС на Република Полска во прва официјална посета на АРМ

Началникот на генералштабот (НГШ) на Вооружените сили (ВС) на Република Полска генерал Мјечеслав Гоцул, во рамки на тридневната официјална посета на Република Македонија и Армијата на Република Македонија, која е прва остварена посета на НГШ на ВС на Р. Полска, престојуваше во Генералштабот (ГШ) на АРМ. НГШ на ВС на Република Полска генерал Гоцул, по…

Во домот на АРМ во Скопје се одржува третиот регионален семинар „Cyber Endeavor“

Во период од 21 до 23 јуни 2016 година во Домот на АРМ во Скопје, во организација на Европската Команда на Армијата на САД и Армијата на Република Македонија како домаќин, се одржува третиот регионален семинар „Cyber Endeavor“ на тема Акредитација на мрежи. На семинарот активно учествуваат претставници од 19 земји, а од Република Македонија…

Проштална средба на НГШ на АРМ со досегашниот шеф на канцеларијата за врски на НАТО во Република Македонија

Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски оствари проштална средба со морнарички капетан Румен Радев, досегашен шеф на канцеларијата за врски на НАТО во Република Македонија и запознавање со новоназначениот шеф на канцеларијата, морнарички капетан Горазд Бартол. На средбата генералот Величковски ја нагласи советодавната улога која ја има канцеларијата за врски на НАТО во…

Поддршка за инженериска обука на курсот за командири на водови

Во деновите 16.06. и 18.06.2016 година инженерискиот баталјон ја поддржа обуката на Курсот на водови, организиран од страна на Воената академија „Генерал Михајло Апостолски“ – Скопје. Поддршката на обуката се реализира на гарнизонското стрелиште „Стенковец“ со организација на 3 (три) вежби со боеви минско експлозивни средства (МЕС) во наведените денови, а со цел идните командири…