Примопредавање на должноста командант на Центарот за електронско извидување

Во касарната „Гоце Делчев“ во Скопје со воена свеченост се изврши примопредавање на должноста командант на Центарот за електронско извидување (ЦЕИ). Должноста командант на ЦЕИ е поставен потполковник Марјан Масевски кој ја прими должноста од потполковник Николче Милковски. Согласно Правилото за воен протокол на свеченоста се прочитаа наредбите за поставување, по што следea пригодни говори…

Новопримените припадници на ренџерскиот баталјон со гордост ги примија обележјата на единицата

По успешно завршениот шестомесечен ренџерски курс новопримените припадници на ренџерскиот баталјон и официјално станаа членови на оваа престижна единица. За време на овој напорен курс новопримените професионални војници со ентзијазам се справија со сите физички, психички и интелектуални препреки знаејки дека само најупорните, најспособните и најмотивираните можат да успеат. За време на курсот се изведуваа…

Одбележување на петнаесет години од трагичното загинување на Командантот на баталјонот на Воена Полиција

Денес 28-ми Март 2016 година во касарната „Илинден“ во Скопје беше одржан помен по повод навршувањето на 15 години од трагичното загинување на капетан 1 класа Љупчо Мирчовски (тогашен командантот на баталјонот на Воената Полиција). По тој повод на спомен обележјето пред командата на баталјонот на Воена Полиција (бВП), свежо цвеќе положија: Командантот на Здружената…

Завршеток на Методичкиот курс за обука на подофицери (МКПОФ 1-16)

Денес, 25 март 2016 година во Центарот за индивидуална обука кој е во состав на Командата за обука и доктрини, заврши Методичкиот курс за обука на подофицери 1-16. Курсот го завршија 17 подофицери припадници на единиците на Армијата на Република Македонија. Преку процесот на обуката за Методичкиот курс учесниците имаа можност да се стекнат со…

Заедничка обука и размена на искуства на припадници од ПСО со припадници на армијата на САД

Припадници од баталјонот за Специјална Намена од составот на полкот за Специјални Операции реализираа заедничка обука и размена на искуства со старешини од составот на Армијата на Соединетите Американски Држави. Обуката се реализира во периодот од 11.03 до 23.03.2016 година на терените на АП Криволак. Активноста е дел од годишниот план за билатерална соработка помеѓу…

Реализирана крводарителна акција во пресрет на одбележување на Денот на 1.мпбр“

Во рамки на програмата за одбележување на 2-ри Април, денот на прва механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) од составот на Здружената Оперативна Команда, во касарната „Страшо Пинџур“ во Петровец се реализира акција за доброволно дарување на крв. Акцијата се реализира во организација на екипа од Институтот за трансфузиона медицина од Скопје во соработка со Црвен Крст…

Потврдена одличната соработка на АРМ со европската команда на вооружените сили на САД

На остварената средба помеѓу началникот на Генералштаб на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски и бригадниот генерал Перси Хуртадо, кој ја извршува должноста заменик на командант на секторот за планирање, политика и стратегија во европската команда на вооружените сили на САД (ЕУКОМ) беше потенцирано задоволство од досегашното ниво на соработка помеѓу АРМ и ЕУКОМ. На состанокот на…

Одбележан денот на Резервните сили во касарната „Боро Менков“ во Куманово

Во касарната „Боро Менков“ во Куманово, припадниците од командата на Резервни сили го одбележаа „11-ти Март, Денот на единицата“. На одбележувањето присуствуваа командантот на ЗОК генерал мајор Васко Ѓурчиновски, заменик командантот на ЗОК бригаден генерал Павле Арсоски, началник на штаб во ЗОК бригаден генерал Азим Нуредин, претставници од Здружението на резервни офицери, државните и општествени…

Иницијална планирачка конференција за вежбата „Македонски Блесок 12“

Во периодот од 7 до 10 март, 2016 година во Центарот за обука на вода во Охрид се одржа иницијалната планирачка конференција за претстојната вежба „Македонски Блесок 12“ која е планирана да се реализира во центарот за обука „Пепелиште„ и на армискиот полигон „Криволак“ во периодот од 1 до 7 октомври годинава. Цел на вежбата…