Одржана деветнаесеттата Конференција на началниците на ГШ на армиите од земјите-членки на САД-Јадранската повелба

Денес, 17-ти септември 2015 година (четврток), во хотелот Гранит во Охрид, се одржа деветнаесеттата Конференција на началниците на генералштабови (НГШ) на армиите од земјите членки на САД-Јадранската повелба (А-5). Конференцијата ја отвори Претседателот на Република Македонија и Врховен командант на Вооружените сили, Н.Е. д-р Ѓорге Иванов, а покрај началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Методија…

Посета на делегација на Војската на Република Србија на ГШ на АРМ и Командата за обука и доктрини

Во рамките на билатерална соработка на АРМ со Војската на Република Србија, вчера и денес (17.09.2015 година), во посета на Ј-7 на ГШ на АРМ и Командата за обука и доктрини (КОД), престојува делегација на Војската на Република Србија, предводена од бригаден генерал Маринко Павловиќ. Целта на посетата е размена на искуствата и согледување на…

Одбележување на 17-ти Септември, Денот на 2. механизиран пешадиски баталјон

Денес 17.09.2015 година во касарната „Јане Сандански“ Штип, со воена свеченост припадниците од 2. механизиран пешадиски баталјон (2.мпб) од составот на 1. механизирана пешадиска бригада, Здружена оперативна команда (ЗОК) го одбележаа 17 септември, Денот на единицата. На свеченоста присуствуваа командантот на ЗОК, бригаден генерал Васко Ѓурчиновски, командантот на 1.мпбр, полковник Зоран Милески, градоначалници од зоната…