Министерот за одбрана, НГШ на АРМ и командантот на ЗОК ги посетија припадниците на АРМ распоредени на јужната граница

Министерот за одбрана, Зоран Јолевски заедно со началникот на ГШ на АРМ, генерал потполковник Методија Величковски и со командантот на ЗОК, бригадниот генерал Васко Ѓурчиновски денес ги посетија припадниците на Армијата на Република Македонија, распоредени на јужната граница. Главна цел на Армијата е да даде поддршка на државните институции односно на граничната полиција и на…

Посета на воената вежба „Операција Фаланга-Македонија„ од страна на министерот за одбрана Зоран Јолевски, амбасадорот на САД во РМ Џес Бејли, НГШ на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски и командантот на ЗОК бригаден генерал Васко Ѓурчиновски

Денешната показна вежба на армискиот полигонот Криволак на Воените полиции на Македонија и САД, која е дел од воената вежба „Операција Фаланга – Македонија“ беше доказ за одличните односи и високото ниво на соработка помеѓу двете армии. Ова е заедничка констатација на министерот за одбрана, Зоран Јолевски, амбасадорот на САД, Џес Бејли и началникот на…

Примопредавање на должноста Заменик на НГШ на АРМ

Денес, 27 август 2015 година, во Генералштабот на Армијата на Република Македонија, се изврши свечено примопредавање на должноста заменик на началникот на Генералштабот (Заменик на НГШ на АРМ). Должноста Заменик на НГШ на АРМ од генерал – потполковник Насер Сејдини ја прими генерал – мајор Мухамет Рацај кој досега ја извршуваше должноста заменик на командантот…

Средба на МО и НГШ со штабни офицери за мисијата „Одлучна поддршка“ во командата Север

Денес, 27-ми август 2015 година, министерот за одбрана Зоран Јолевски и началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски остварија средба со шесте штабни офицери на АРМ кои заминуваат во мисијата „Одлучна поддршка“ во Авганистан, каде ќе бидат распоредени во Мазар е Шариф во рамките на командата Север. Министерот Јолевски посакувајќи им успешна и безбедна…

Примопредавање на должност командант на Воено Медицинскиот Центар

Воено Медицинскиот Центар (ВМЦ) во состав на бригадата за логистичка поддршка (брЛП) од Здружената Оперативна Команда (ЗОК) од денес 27.08.2015 година е под раководство на нов командант. Примопредавањето на должноста командант помеѓу досегашниот командант на ВМЦ полковник Душан Стојановиќ и новопоставениот командант потполковник Ирена Минева се реализира на воена свеченост во кругот на командата на…

Одбележување на 27-ми Август Денот на 3.мпб во гарнизонот Тетово

Денес, 27 Август (четврток) 2015 година во касарната Н.Х “Кузман Јосифовски-Питу“ во Тетово со воена свеченост припадниците на 3.механизиран пешадиски баталјон (3.мпб) го одбележаа 27-ми Август Денот на единицата. На свеченоста присуствуваа преставник од Здружено оперативната команда, командантот на 1.мпбр, команданти на бригади и баталјони од составот на АРМ, поранешни команданти и припадници на единицата…

Свечено примопредавање на должност Заменик на Командант на Здружената Оперативна Команда

Денес, 26.08.2015 година во просториите на Здружената Оперативна Команда (ЗОК), се реализира примопредавање на должноста Заменик на Командантот на Здружената Оперативна Команда (ЗОК) помеѓу генерал мајор Мухамет Рацај кој досега ја извршуваше должноста и новопоставениот на оваа должност бригаден генерал Павле Арсоски. На свеченоста пред дел од клучниот персонал на ЗОК со пригодни говори се…

Примопредавање на должност командант на баталјонот на воена полиција

Денес 26 август 2015 година (среда), во касарната „Илинден“ во Скопје, се одржа свеченост по повод примопредавањето на должноста командант на баталјонот на воена полиција (бВП) од состав на Здружената Оперативна Команда (ЗОК). Должноста командант на бВП од потполковник Роберт Тасевски ја прими потполковникот Васко Коколански кој досега ја извршуваше должноста началник на штаб во…

Свечено примопредавање на должност командант на прва механизирана пешадиска бригада

Денес 25 август 2015 година, во касарната „Страшо Пинџур“ во Петровец, се одржа свеченост по повод примопредавањето на должноста командант на Прва механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) од составот на Здружената оперативна команда (ЗОК) на АРМ. Должноста командант на 1.мпбр од бригадниот генерал Павле Арсоски ја прими полковникот Зоран Милески кој досега ја извршуваше должноста началник…