Организирање на спортски натпревари во КОД

На ден 30.07.2015 Командата за обука и доктрина (КОД) реализираше спортски натпревари во рамките на реализација на активностите за одбележување на 18 ти Август- Денот на Армијата на Република Македонија. Спортските натпревари се одржани во дисциплините шах и пинг-понг чија реализација беше во касарната „Алекса Демниевски–Бауман“ и дисциплината мал фудбал која е спроведена во спортската…

Кондиционо-тактички маршеви во единиците на 1.мпбр

Во месец јули 2015 година во потчинетите единици на 1. механизирана пешадиска бригада од составот на Здружено Оперативната Команда беа реализирани планираните кондиционо-тактички маршеви. Маршевите претставуваат плански активности според календарот за обука на 1.мпбр за 2015 година и нивна главна цел е подобрување на тактичката и физичката подготвеност на персоналот. За време на маршот сите…

Обука на вода и пливање на питомците од Центарот за обука на питомци (ЦОП)

Во периодот од 10.07. до 27.07. во реонот на Радожда, Охридско езеро, се реализира обука на вода и пливање со питомците од 1. наставна група (2. година) од Центарот за обука на питомци. За време на обуката питомците успешно ги совладаа и усовршија разните техники на пливање, нуркање, скокови и вртење во вода. Особено предизвикувачки…

Присуство на заменикот на началникот на ГШ на АРМ, генерал – потполковник Насер Сејдини на вежбата „Joint Reaction – 15“ во Тирана

Денес, 22-ви јули, делегација од Министерството за одбрана на Република Македонија и АРМ, предводена од заменикот на началникот на ГШ на АРМ, генерал – потполковник Насер Сејдини, во Тирана, Република Албанија присуствуваше на денот за високи гости на вежбата „Joint Reaction – 15“. На вежбата како земји учеснички покрај домаќинот Република Албанија учествуваат Република Македонија,…

Финален испит за ноќно гаѓање

На 14 и 15.07.2015 година со новите пилоти од составот на сквадронот за транспортни хеликоптери (стх) од составот на воздухопловната бригада, Здружено оперативна команда, се реализира финален испит за ноќно летање. Како дел од испитот на ден 14.07 беше реализирано ноќно летање во реонот на аеродромот „Александар Велики“, а потоа беше реализиран испитот кој пилотите…

Реализирано боево гаѓање со Противавионски топ со питомци од Воената Академија

На ден 15.07.2015 година, баталјонот за противвоздушна одбрана (бПВО) како дел од стручно специјалистичката обука, со питомци од родот артилериско ракетни единици за противвоздушна одбрана (АРЕ ПВО) од 4-та година на Воената Академија (ВА) „Генерал Михајло Апостолски“ реализира одделенско боево гаѓања на цели на земја со противавионски топ (ПАТ) 20/3 мм на реден број 1…

Средба на НГШ на АРМ со заменик – началникот на секцијата за планирање, политика и партнерство на командата на САД за Европа, бригадниот генерал Вилијам Хол

Денес, 13-ти јули, началникот на ГШ на АРМ, генерал – потполковник Котески Горанчо оствари средба со заменик – началникот на секцијата за планирање, политика и партнерство на командата на САД за Европа, бригадниот генерал Вилијам Хол. На средбата, која е дел од посетата на заменик-помошникот за одбрана на САД, д-р Евелин Фаркаш, на Република Македонија,…

Доброволно дарување на крв во КОД

На 10 јули 2015 година во Командата за обука и доктрини (КОД) успешно е реализирана крводарителна акција при што се собрани 79 единици на крв. Со акцијата, како и со многуте други организирани во изминатиот период во АРМ, се продолжува соработката со Црвениот крст на Република Македонија. Припадниците на КОД од касарната „Алексо Демниевски –…

Посета на обуката во летни услови

Денес 10.07.2015 година во Караулата “Радожда„ во посета на обуката во летни услови на припадниците на полкот за Специјални Операции беше Асоцијацијата на одбрамбени аташеи во Република Македонија. Пред одбранбените аташеи на Р. Бугарија, Р. Хрватска, Грција, Италија, Русија, Србија, Соединетите Американски Држави и Канада припадниците на полкот демонстрираа совладување на водени препреки, боречки вештини…