Посета на командантот на ЗОК на Оперативната Команда на Вооружените сили на Република Полска

Делегација на АРМ предводена од командантот на Здружената Оперативна Команда (ЗОК), генерал мајор Методија Величковски во период од 23-24 Јуни 2015 година оствари возвратна посета на Оперативната Команда на Вооружените сили (ОКВС) на Република Полска. Согласно планот на посетата командантот на ЗОК оствари средба со командантот на ОКВС генерал потполковник Марек Томашицки, а се реализираа…

Реализација на вежбовни активности со хеликоптерите Ми-8/17 и Ми -24 од воздухопловната бригада

Како дел од планските активности за обука на потчинетите единици од здружената оперативна команда, на 24 и 25.06.2015 година на АП „Криволак“ воздухопловната бригада (вбр) реализира вежбовни активности со хеликоптери од типот Ми-8/17 и Ми-24 од составот на вбр. Активноста гранатирање, ракетирање и бомбардирање (ГРБ) од хеликоптерите се состои од гаѓање на земјени цели со…

Вежба на командно место „ЈУНИ-2015“

Во време од 23.06. до 25.06.2015 година командата и штабот на 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) и штабовите на потчинетите единици реализираа Вежба на командно место „ЈУНИ 2015“. Цел на вежбата е извежбување на персоналот од командата и штабот на 1.мпбр и штабовите на потчинетите единици во прикажување на оперативната ситуација на карта, одлука на штабот…