Размена на искуства помеѓу припадници од единиците на Здружената Оперативна Команда и македонската спортска стрелачка федерација

Армијата на Република Македонија и македонската спортска стрелачка федерација (МССФ) ја продлабочија меѓусебната одлична соработка со размена на искуства во областа на стрелачките вештини. Припадници од единиците на Здружената Оперативна Команда и претставници од МССФ во касарната „Илинден“ во Скопје и стрелиштето „Петровец“, во периодот од 22. до 26. септември 2014 година разменуваа искуства во…

Подготвителни гаѓања со Организацијата на резервни офицери на Република Македонија

Во соработка со Организацијата на резервни офицери на Република Македонија (ОРОРМ), на ден 27.09.2014 година (сабота), на стрелиштето “ПЕНУШ“ во близина на Штип се одржа подготвително гаѓање на реден број 1 со автоматска пушка 7,62 мм (АП 7,62 мм). На резервните старешини пред почетокот на гаѓањето им беше презентирано тактичко техничките карактеристики, намена и борбени…

Стручно-специјалистичка обука „Исхрана во природа“

Во период од 22.09 до 26.09.2014 година со припадниците од извидувачкиот вод од 2. механизиран пешадиски баталјон (2.мпб) од составот на 1. механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) беше реализирана стручно-специјалистичка обука „Исхрана во природа“. Обуката се одвиваше во околината на градот Пехчево, во местото викано „Бел камен“. Во текот на обуката, припадниците на извидувачкиот вод ги…

Стручно-специјалистичка обука на четата за АБХО во теренски услови

Во период од 22.09. до 26.09.2014 година на АП „Криволак“ припадниците на четата за АБХО од составот на 1. механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) реализираа стручно-специјалистичка обука во теренски услови. Цел на обуката беше да се развијат вештини и способности на персоналот од единицата во поддршка на единиците на Армијата на Република Македонија и на цивилните…

Од активностите на медицинскиот тим во мисијата АЛТЕА

Во периодoт од 18 до 26.09.2014 година припадниците на АРМ од медицинскиот тим во мисијата АЛТЕА во Босна и Херцеговина имаа неколку активности со кои се афирмираше македонскиот тим во мисијата. Најпрвин на ден 18.09.2014 година македонскиот контингент во кампот Бумир – Сараево, беше посетен од страна на делегација предводена од командантот на Националната гарда…