Посета на Центарот за обука на вода од страна на Асоцијацијата на одбранбени аташеа во Република Македонија

На 30 Мај 2014 година Центарот за обука на вода (ЦОВ) го посетија 14 припадници на Асоцијацијата на одбранбени аташеа во Република Македонија од државите: НР Кина, Франција, Италија, Руска Федерација, Турција, Украина, Австрија, Чешка, Кралството Белгија, Хрватска, Грција, Полска и Словачка. Посетата се реализира согласно Програмата за соработка на Министерството за одбрана на Република…

Началникот на ГШ на АРМ и посака успех на декларираната единица на АРМ во ЕУБГ 2014-2 пред поаѓање на вежбата „Брз Лав“ во Белгија

Денес, 2-ри јуни 2014 година на аеродромот „Александар Велики“ во Скопје, свечено е испратена декларираната единица на АРМ која до 14-ти јуни ќе учествува вежбата „Брз Лав“ во Белгија, наменета за оценување на оперативната способност на борбената група на ЕУ(ЕУБГ 2014-2). На чинот на испраќање на припадниците на АРМ во Белгија присуствуваше началникот на ГШ…

Обука на припадници од баталјонот ПВО за ЛПРС „Игла“ во Република Словенија

Во период од 14.05. до 29.05.2014 година во касарната во Церкље, Република Словенија 16 припадници од баталјонот за противвоздушна одбрана (бПВО) од воздухопловната бригада реализираа обука и усовршување за Лесен Преносен Ракетен Систем (ЛПРС) „Игла“. Обуката се реализира врз основа на билатералната соработка помеѓу армиите на Република Македонија и Република Словенија и се спроведува во…

Медицинскиот тим на АРМ од мисијата АЛТЕА во поддршка на крводарителска акција

Медицинскиот тим на АРМ во мисијата АЛТЕА во Босна и Херцеговина учествуваше во медицинска поддршка на доброволна крводарителска акција која се спроведе во кампот Бутмир кај Сараево како резултат на соработка мегу ЕУФОР и Заводот за трансфузиолошка медицина на Федерацијата Босна и Херцеговина. Крводарителската акција е спроведена во дел од просториите на амбулантата каде македонскиот…

Исхрана во природа

Во период од 26.05.2014 година до 30.05.2014 година во реонот на “Калин Камен” во Крива Паланка припадниците на оклопно извидувачкиот вод од 1. механизиран пешадиски баталјон (1.мпб) и шест припадници од инжинериски баталјон од прва механизирана пешадиска бригада реализираа обука “Исхрана во природа”. Целта на ваква специјалистичка обуката е обучување и оспособување за изработка на…