Обиколка и контрола на НГШ на АРМ на полкот за Специјални Операции и баталјонот на Воена Полиција

Началникот на Генералштабот на Армијата на Република Македонија, генерал – потполковник Горанчо Котески денес, 28-ми ноември изврши обиколка и контрола на полкот за Специјални Операции и баталјонот на Воена Полиција. При обиколката беа согледани условите за живот и работа во командите и единиците, како и нивото на борбена готовност на истите. Од извршената контрола беше…

Вежба на командно место – „ЕСЕН-2013“

Во време од 26.11. до 28.11.2013 година командата и штабот на 1.механизирана пешадиска бригада изведе Вежба на командно место – „ЕСЕН 2013“. Командант на вежбата беше командантот на 1.мпбр, бригадниот генерал Павле Арсоски. Целта на вежбата е извежбување на персоналот од командата и штабот во прикажување на оперативната ситуација на карта, одлука на штабот во…

Евалуациска посета на декларираните единици на АРМ од составот на ЗОК од страна на делегација од SEEBRIG

На 28-ми и 29ти Ноември 2013 година делегација од SEEBRIG (Југо Источна Европска бригада) предводена од командантот на SEEBRIG бригаден генерал Хакан Есер престојуваше во евалуациска посета на единиците од составот на ЗОК кои се декларирани во SEEBRIG и тоа на механизирана пешадиска чета од составот на 2 мпбр/1 мпбр и инженериски вод од инженерискиот…