Свечено одбележан Денот на Здружената Оперативна Команда

Припадниците на Здружената Оперативна Команда (ЗОК) денес во касарната ,,Боро Менков“ во Куманово,  со воена свеченост го одбележаа денот на единицата.

Учество на Заменик на началникот на ГШ на АРМ на конференција за борба против насилниот екстремизам

Заменик на началникот на ГШ на АРМ, генерал мајор Азим Нуредини учествува на конференцијата за борба против насилниот екстремизам организирана од Здружениот Штаб на Вооружените Сили на Соединетите Американски Држави.

Средба на Началникот на ГШ на АРМ со одбранбеното аташе на Кралството Норвешка

Началникот на ГШ на АРМ, генерал-мајор Васко Ѓурчиновски, денес оствари протоколарна средба со новоназначеното нерезидентно одбранбено аташе за Република Македонија потполковник Егил Далтвеит.

Средба на Началникот на ГШ на АРМ со одбранбеното аташе на Република Турција

Началникот на ГШ на АРМ, генерал-мајор Васко Ѓурчиновски оствари протоколарна средба со одбранбеното аташе на Република Турција за Република Македонија, полковник Бурхан Урек.

Збогатување на соработката на АРМ со Вооружените сили на Република Италија

Во генералштабот на Армијата на Република Македонија, со потишување на технички аранжман за соработка помеѓу Министерството за одбрана на Република Македонија и Република Италија во рамки на операцијата на Обединетите Нации за поддршка на мирот „Унифил“ се збогати меѓусебната воена соработка и нашиот придонес во мировните операции.  

ФОТО ВЕСТ Активности на АРМ по повод 11.Октомври - Денот на народното востание

Учество на началникот на ГШ на АРМ, генерал мајор Васко Ѓурчиновски на дваесет и втората Конференција на началниците на ГШ на армиите од земјите-членки на САД-Јадранската повелба

„Армијата на Република Македонија во досегашниот период со целосна посветеност придонесува во регионалната и меѓународна безбедност како да е полноправен член на НАТО Алијансата, што во целост ја отсликува стратегиската определба на Република Македонија за целосно интегрирање во евроатланските структури“

Ден за високи гости на вежбата „Предизвик 2018“

Во рамки на билатералната воена вежба ,,Предизвик 2018“, која од 28-ми септември ја изведуваат припадници на АРМ и Вооружените сили (ВС) на Република Словенија, денес на Армискиот полигон (АП) ,,Криволак“ се одржа ден за високи гости.

НАЈАВА

Началникот на ГШ на АРМ ќе учествува на 22та Конференција на НГШ на Армиите од земјите-членки на САД-Јадранската повелба

Началникот на Генералштабот на АРМ, генерал-мајор Васко Ѓурчиновски ќе учествува на дваесет и втората Конференција на началниците на генералштабови (НГШ) на армиите од земјите членки на САД-Јадранската повелба (А-5) која ќе се одржи на 4ти октомври во Будва, Република Црна Гора.

Работилница за вежбата „Регекс 19“

Со отворањето на работилницата во хотел „Холидеj Ин“ и приемот на бригадниот генерал Рејнхард Клос кај заменикот на началникот на генералштабот на АРМ, генерал-мајор Азим Нуредин започна планирачкиот процес за вежбата „Регекс 19“ во организација на НАТО.

Прием кај НГШ на АРМ на новоназначеното одбранбено аташе на Република Словенија

Началникот на ГШ на АРМ, генерал-мајор Васко Ѓурчиновски во присуство на aмбасадорот на Република Словенија, Н.Е Милан Јазбец оствари протоколарна средба со новоназначеното нерезидентно одбранбено аташе на Република Словенија за Република Македонија, полковник Душан Тош и досегашното аташе полковник Дамјана Јурковиќ.

Посета на Командантот на националната гарда на Вермонт на АРМ

Со денешниот прием кај Началникот на ГШ на АРМ, генерал-мајор Васко Ѓурчиновски, високата воена делегација на националната гарда (НГ) на сојузната држава на САД, Вермонт, предводена од командантот на НГ на Вермонт, генерал-мајор Стивен Креј ја започна официјалната посета на Република Македонија.